>

   
07.12.2023

Актуальною проблемою нашого часу, на жаль, є насильство, яке оточує дітей як у їх сім’ях, так і виявляється як булінг у спілкуванні з однолітками і як кібербулінг у мережі Інтернет

  Більшість з виявлених службою у справах дітей адміністрації Центрального району Миколаївської міської ради у 2023 році випадків насильства над дітьми були пов’язані із вимушеним залучення дітей до конфліктів дорослих, де вони були свідками як вербального та фізичного насильства між їх батьками. Діти, які зростають в цих сім’ях, зазнають психологічного насильства, яке впливає на їх здоров’я, розвиток та спосіб життя в подальшому. Психологічно вражені в сім’ях діти переносять накопичені образи та страхи у вигляді агресії на оточуючих однолітків, часто самі стають кривдниками або продовжують шлях жертви у відносинах з оточуючими і поза межами сім’ї, за звичкою замовчуючи свій особистий біль та не розкриваючи свої проблеми нікому. Саме тому важливо формувати середовище без насилля для дітей, починаючи з її сім’ї. В першу чергу батьки дитини своєю поведінкою мають давати приклад дітям як будувати відносини, вирішувати конфліктні ситуації з повагою до особливостей, потреб, інтересів, думок та прав кожного, не соромитися визнати свою нездатність подолати деякі проблеми самостійно та не боятися звертатися по допомогу до відповідних фахівців (соціальних працівників, психологів, лікарів тощо).

Служба у справах дітей як один з суб’єктів взаємодії з іншими установами з метою запобігання випадків насильства над дітьми проводить просвітницьку роботу з громадськістю, профілактичні бесіди з батьками та дітьми, розглядає звернення громадян та установ щодо жорстокого поводження з дітьми, тримає на контролі сім’ї, де були виявлені випадки насильства над дітьми, ініціює вжиття заходів адміністративного впливу, порушення кримінальних справ відносно батьків або інших осіб, які є кривдниками, відібрання дітей у таких батьків та позбавлення їх батьківських прав.

В рамках акції «16 днів проти насильства» спеціалісти служби у справах дітей адміністрації Центрального району провели обстеження умов утримання та виховання у сім’ях, які перебувають на обліку таких, що опинилися в складних життєвих обставинах, де діти зазнали насильства. З батьками та дітьми проведено бесіди щодо неприпустимості будь яких виявів насильства, наголошено на необхідності конструктивного вирішення конфліктних ситуацій, рекомендовано звертатися до психологів Миколаївського міського Центру соціальних служб з метою налагодження відносин, підвищення виховного потенціалу батьків, вирішення проблемних питань, пов’язаних із віковими та індивідуальними особливостями дітей.

У разі виявлення неналежного виконання батьківських обов’язків батьками та жорстокого поводження з дітьми, за необхідності надання допомоги жертвам насильства мешканці Центрального району можуть повідомити спеціалістів служби у справах дітей за адресою: вул. Інженерна,1, т.375669, 375698.